‘Die Spookhuis’ kry lewe in nuwe Jakkie Louw-video

Vir Pretorianers staan die Erasmuskasteel as ‘die Spookhuis’ bekend en mense assosieer dié huis met mites en gruverhale.

In Die Bronberger se Julie 2006-uitgawe is vertel dat daar stories loop oor ’n vrou in ’n Victoriaanse rok wat sit en naaldwerk doen by die venster in die hoofslaapkamer, oor melaatse dogtertjies wat in die toring toegesluit is, oor die onderwyser wat rondloop met sy reënjas aan en oor ’n vrou met gloeiende lang naels wat uit die toring vir vryers loer.

Van die gewildste spookstories wat oor die Erasmuskasteel versprei word, is die ervarings van die familie wat die huis in die 1980’s van Krygkor gehuur het voordat Krygkor met die restourasiewerk begin het.

Een van dié verhale is dat hulle vyfjarige dogtertjie in haar kamer ’n meisie in ’n lang wit rok gesien het wat vir haar gevra het of sy lekker daar bly, omdat dié kamer jare gelede aan haar behoort het. Volgens die Erasmus-familie het dié kinderkamer egter nooit aan een van die dogters behoort nie. Dit was die vertrek waar die seuns geslaap het.

Die familie bevestig egter dat daar melaatse kinders in die kasteel was. Carel Jacobus Erasmus het melaatsheid by ’n transportryer aangesteek en het op sy beurt sy twee susters, Maud en Lena, aangesteek. Carel is in 1917 oorlede en sy twee susters is aanvanklik in die Leprosengesticht, genaamd Westfort, in Pretoria opgeneem, maar is daarna toegelaat om in afsondering op die plaas te bly.

Hulle het in die twee ou huisies gebly wat ’n entjie weg van die Erasmuskasteel gestaan het. Nadat die een suster oorlede is, is die ander een terug Westfort toe waar sy kort daarna oorlede is. Dit is nie duidelik wanneer Maud oorlede is nie, maar Lena is in 1928 oorlede.

Die familie is deur die jare geteister deur nuuskieriges en Jochum Rasmus Erasmus, een van die laaste Erasmusse wat in die kasteel gebly het, het kennisgewings laat oprig en die huis laat omhein, maar dit het nie gewerk om indringers uit te hou nie.

Hy vertel dat hy gereeld saans as hy in sy bed gelê het kon hoor hoe mense aangery kom, uitklim en om die huis stap.

Die spookhuis het nou lewe gekry in Jakkie Louw se nuwe enkelsnit, Die Spookhuis in Pretoria-Oos.

Kyk die musiekvideo hier: