DECA stel nuwe album bekend

DECA het beslis geen bekendstelling nodig nie. Hierdie instrumentale musiekgroep het die afgelope jaar duisende musiekharte kom verower en is reg vir die volgende opwindende hoofstuk van hulle loopbaan.

Die vars, moderne en passievolle manier waarop hulle nuwe en ou gunstelinge verwerk en interpreteer is die sleutelbestanddeel agter dié snaarpaar se kitssukses en hul splinternuwe album, II, wat pas vrygestel is, bou voort op hierdie tendens. “Die nuwe album het ’n prettige, elektroniese aanslag. Ons doel is om ’n glimlag op mense se gesigte te plaas en as ons musiek ’n bietjie ritme tot hulle daaglikse bestaan kan voeg, is ons gelukkig,” vertel hulle. “Feitlik die hele repertoire is daarop gemik om luisteraars aan die dans te kry. Dis egter nie spesifiek ’n dansalbum nie, maar die gevoel is baie kontemporêr, modern en eufories.”

II bestaan uit 13 lekkerluistertreffers in tipiese DECA-styl, wat unieke verwerkings van verskeie bestaande gunstelinge, soos Shape of You, Despacito en Kiss insluit. Daar is ook drie oorspronklike snitte, Irish Festival, St Paddy’s Jig en Oorwin wat die publiek beslis sal beïndruk. Laasgenoemde is saam met Len Muller opgeneem en is ook die eerste enkelsnitvrystelling van die nuwe CD. “Oorwin is deur Douw Steyn en William de Bruin, wat medevervaardiger van die album is, geskryf. William het in 2017 deur erge depressie gegaan en die liedjie is geïnspireer deur die feit dat daar lig is aan die einde van die tonnel. Ons hoop dat enigiemand, wat deur ’n moeilike tyd gaan, daarby sal aanklank vind,” sê die musikante. “As instrumentale groep, is dit dikwels vir ons ’n uitdaging om radiospeellyste te haal. Daarom besluit om saam met Len aan die liedjie te werk.”

Die groep is verder ook baie opgewonde oor Timber/Oukraalliedjie Mashup en glo dat dit die potensiaal het om ’n groot treffer te wees. “Ons was lus om iets stout en vars te doen. Daar is nie baie kombinasies van internasionale popliedjies en Afrikaanse luisterliedjies nie en ons is opgewonde oor wat die publiek se reaksie gaan wees. Dit is altyd beter om nuwe dinge te probeer as om ververlig te raak,” verduidelik hulle. “Douw het ook onlangs vir hom ’n mandolien aangeskaf met die naam Mandy, so behalwe vir die kitaar- en vioolklank kan luisteraars ook uitsien na ’n nuwe tekstuur. Ons eksperimenteer ook met ’n stempart hier en daar en die verwerkings is voller en groter.”

Volgens hulle was die grootste uitdaging, tydens die opname van die album, om alles teen die sperdatum gedoen te kry. “Ons is so besig met optredes dat dit soms moelik was om alles betyds klaar te kry. Die ander uitdaging, vir enige kunstenaar, is kreatiwiteit. Dis nie iets wat gedwing kan word nie en as iets nie wil vloei op die dag nie, moet jy môre weer probeer. Maar dis ’n lekker uitdaging.”

’n Ander opwindende projek wat ook pas die lig gesien het, is hulle album, Themes & Love Songs, wat by konserte en op iTunes beskikbaar is. Hierdie vrystelling is opgedra aan DECA se lojale aanhangers en is ’n samestelling van al die gehoorgunstelinge wat oor die jare versoek is. Die CD bevat instrumentale verwerkings van gewilde liefdesliedjies, soos From This Moment en Toe Vind Ek Jou, asook musiek van televisie- en rolprentklankbane soos Game Of Thrones. Dit is dus die perfekte agtergrondmusiekoplossing vir troues en korporatiewe funksies.

Die duo, wat in 2014 ontmoet het, bestaan uit ervare musikante, Herman Steyn (op die viool) en Douw Steyn (kitaar) wat saam al meer as sewe-en-twintig jaar se ondervinding in die musiekbedryf het. Douw is ook een van die mede-eienaars van die platemaatskappy, Son Records, wat in 2015 gestig is saam met William de Bruin. DECA is gebore uit hulle gereelde saamspeelsessies en unieke folk-aanslag, wat baie goed deur gehore ontvang is. Die groep het ook reeds die verhoog met bekende kunstenaars gedeel en by verskeie funksies, bekendstellings en feeste, wat Aardklop insluit, opgetree.

Hulle debuutalbum, Black Sails, is in 2017 vrygestel en is baie goed ontvang. Die video van die titelsnit is reeds deur meer as 30 000 mense op YouTube gekyk en die album is sterk op pad om goue verkoopstatus te bereik. “Black Sails is ’n mengsel van instrumentele-, pop-, folk- en Ierse musiek. Die hooffokus is die viool, met sterk ondersteuning deur die akoestiese kitaar. Dis ’n kombinasie van vinnige, opgewekte deuntjies en stadiger, strelende snitte. Dit sluit ’n paar nuwe (Picnic, Black Sails, Finnigan en Skylights) en ander gewilde treffers (Wrecking Ball, Thousand Years, Love Me Like You Do, ensovoorts) in.”

DECA wil graag vir hulle ’n plekkie losspeel in elke demografie van die land en wil ook binnekort hulle musiek aan internasionale radiostasies voorlê. “Ons wil nie net op een mark fokus nie en wil almal op die een of ander manier raak, ongeag van ras, geslag, geloofsoortuiging of seksuele oriëntasie. Ons tree ook nog gereeld by winkelsentrums regoor die land op en bereik so ook diegene wat nie feeste en vertonings kan bywoon nie.” Hulle het groot bewondering vir kunstenaar soos Lindsey Stirling, Piano Guys en Die Heuwels Fantasties en sal graag nog eendag saam met Joshua na die Reën wil werk.

Die manne agter die talent:

Beide kunstenaars is passievol oor musiek en hou van ’n verskeidenheid genres. Douw, wat sy liefde vir musiek by sy ma (Christa Steyn) geërf het, was egter nie van kleins af ’n musikant nie. Die gogga het hom eers gebyt toe hy besig was met sy BCom Besigheidsbestuurgraad by Noordwes-Universiteit. “Ek het saam met my ma gewerk en vir haar opnames gedoen. Nou is ek al dertienjaar voltyds in die musiekbedryf en mis ek die tye wat ons saam in die ateljee deurgebring het,” sê hy. Dié kitaarspeler, wat in 2014 ’n musiekkursus in Frankryk onder leiding van Grammy-wenner Chris Lord-Alge gedoen het, se breinkind – Afrikaans Herlaai – het in 2015 drie Ghoema-benoemings ontvang.

Herman het Musiek studeer aan die Universiteit van Stellenbosch, waarna hy by die gewilde groep, DNA Strings, aangesluit het. Twee jaar later is hy Suid-Korea toe om as musiekregisseur by ’n opvoedkundige Engelse teater te werk. Terug in Suid-Afrika het hy saam met Add Life Productions begin werk aan verskeie suksesvolle musiekblyspele, waaronder The Buddy Holly Story, Ester die Musical en Dawid die Musical. SHERAAZ, ’n vyfstuk-instrumentale groep, is in 2012 deur hom gestig en is in 2014 benoem vir ’n Ghoematoekenning vir Beste Instrumentele Album. “As ek nie ’n musikant was nie, sou ek graag flieks wou maak. Ek is mal oor die filmbedryf en film as medium. Ek was besig met my meestersgraad in Filmmusiek toe ek by DNA Strings aangesluit het,” vertel hy.

DECA het oor die afgelope jaar geleer dat ’n mens nie verwagtinge in die musioekbedryf moet hê nie, omdat dit baie onvoorspelbaar is. Daarom het hulle hart en siel in hul tweede CD gestort. “Die opnameproses het ses maande geneem en ons wou genoeg tyd daaraan bestee om ’n produk te lewer waarop ons trots kan wees. Ons het probeer om die regte balans te vind tussen wat die publiek wil hoor en wat ons, as musikante, geniet,” verklap die duo.

Die dertien sorgvuldig uitgesoekte snitte, beloof nie net om jou hartsnare te prikkel, jou voete te laat jeuk en jou uit te nooi om saam te sing nie, maar ook om van jou ’n aanhanger te maak as jy nie reeds een is nie.