Kom klim op die bus na Matjiesfontein

FOTO: Verskaf

Daar’s ’n bus op pad na Matjiesfontein en voortaan sal dié naweek jaarliks plaasvind. Vanjaar se kunstenaars sluit in Pietman Geldenhuys, Andries Vermeulen en Kosie Beukes. Die bus vertek op Vrydag, 2 Oktober en die toer sal op Sondag, 4 Oktobert tot ’n einde kom.

Meer oor Matjiesfontein

Matjiesfontein is in 1884 gestig deur die legendariese en energieke Skotse-spoorwegman, James Douglas Logan. Die dorp het hom gevestig as ’n mode Victoriaanse gesondheidspan. Die dorp is bekend vir sy pragtige, historiese geboue en ’n rustig- en tydloosheid wat skaars is in die hedendaagse Suid-Afrika. Matjiesfontein is ’n fees vir die verbeelding. ’n Kleurryke geskiedenis wat internasionale krieketspelers insluit, versterking tussen die Suid-Afrikaanse Oorlog (voorheen bekend as die Anglo-Boereoorlog) as hoofkwartier van die Kaapse kommando, toevlugsoord vir hervormers van Jamieson Raid en die plek van kontroversiële verhore oor oorlogsmisdade. 

Die dubbelverdieping-Milner Hotel is in 1899 in die vroeë stadiums van die Suid-Afrikaanse oorlog gebou deur James Logan. Die hotel is tydens konflik met die Britse magte as ’n militêre hospitaal gebruik en die hotel se dak is daarna as ’n uitkykpos gebruik. Ongeveer 10 000 troepe het gedurende hierdie tyd rondom die dorp kampeer. James Logan, stigter van Matjiesfontein, is in 1920 oorlede en begrawe in ’n begraafplaas 10km vanaf Matjiesfontein. Sy graf is langs die van George Lohmann, ’n beroemde Engelse krieketspeler wat die laaste jare van sy lewe deurgebring het in die uitstekende klimaat in die Karoo. In 1968 het David Rawdon, ’n uitstekende hotelier, wie se aanspraak op roem insluit, die oprigting van Rawdons Hotel in Nottinghamweg, die bekende Lanzerac Hotel in die wingerde in Stellenbosch, die Marine Hotel in Hermanus en die Drostdy Hotel in Graaff-Reinet gekoop.

Nadat hy uitgebreide opknappingswerk gedoen het, het hy die antiek stukke wat hy bymekaar gemaak het tydens sy wêreldreise, gebruik om die hotel in 1970 te heropen en dit hernoem tot die Lord Milner Hotel. Die buitengewone Royal Lounge beeld die lewe uit van James Logan en ander beroemde Victoriaanse persoonlikhede wat die dorp gedurende die vorige eeu beset of besoek het. Die modieuse gesondheidspa van Matjiesfontein het besoekers van oor die hele wêreld gelok, waaronder Lord Randolph Churchill (Winston se vader), Cecil John Rhodes, Rudyard Kipling en natuurlik Olive Schreiner ingesluit het. 

In testament is die hele dorp Matjiesfontein in 1975 as ’n nasionale erfenisgebied bewaar onder leiding van die eerbiedwaardige hotelier David Rawdon. In 2013 het The Rawdon Familie as bewaarders van Matjiesfontein ’n vyfjaar-vernnootskapsooreenkoms met The Collection deur Liz McGrath beklink. Dit sluit in die opknapping en bestuur van die Lord Milner Hotel en die gasvryheidservarings op Matjiesfontein.

Die toerplan

Vrydag – 2 Oktober 2020

Vier busse vertrek vanaf Kaapstad, elkeen met ’n kunstenaar. ’n Toergids sal gaste verwelkom. Eetgoed en drankies moet asseblief saamgebring word. 

  • 15:00: Aankoms op Matjiesfontein. Boek in by die hotel, gastehuis of tent en raak gemaklik.
  • 19:00: Pietman Geldenhuys met ’n twee gang maaltyd (ingesluit by toerprys).

Saterdag – 3 Oktober 2020

  • 08:00: Buffet ontbyt (ingesluit by toerprys).
  • 10:00: Plaaslike talent orkes en riel dansers.
  • 11:30 tot 16:00: “Pool party” met DJ Pauly. Middagete: Pub lunch met koffiehuis (op eie rekening)
  • 16:00 tot 17:00: Aandete met spitbraai (ingesluit in toerprys).
  • 19:00: Optrede deur Andries Vermeulen, Elvis Blue.

Middagete en alle drankies op eie rekening. 

Sondag, 4 Oktober 2020

  • 08:00: Buffet ontbyt saam met Andries Vermeulen en Pietman Geldenhuys (ingeluit by toerprys).

Ná ontbyt vertrek die busse terug na Kaapstad. 

Liefdadigheid ook betrokke

Die Bus na Matjiesfontein bring ook sy deel vir liefdadigheid. Ons wil graag in 2020 tien kinders van twee kinderhuise see toe vat, vir ’n week. ’n Week van bederf en ook vlieg vir die eerste keer. Die Bus na Matjiesfontein sal dus ’n bydrae maak tot die kostes van hierdie projek. 

Vir navrae en besprekings kontak gerus die span van Entertainment & Event Factory by bookings@eefactory.co.za

Die Bus na Matjiesfontein is ’n Entertainment & Event Factory en LEEF Nou inisiatief. LEEF Nou is ’n affiliaal van Entertainment & Event Factory. Ook ondersteun deur Afrikaanse Musieknuus en Fees omi Land.